Walentynkowe cappuccino
2009-02-01 22:50:39- szaszetka cappucino
- ź szklanki mleka
- ½ cukru waniliowego
- bita śmietana lub śmietana w sprayu
- 20 ml likieru migdałowego (amaretto)
- cynamon
- posypka czekoladowa
Wykonanie:
1. Cappucino zalewamy wrzątkiem do ½ zawartości filiżanki.
2. Wlewamy do kawy alkohol, delikatnie mieszamy.
3. Ubijamy bitą śmietanę.
4. Mleko podgrzewamy , gdy jest ciepłe rozpuszczamy w nim połowę cukru waniliowego energicznie mieszając. Gdy się zagotuje wlewamy je do shakera lub słoiczka, zakręcamy i potrząsamy 2-3 minuty, aż się spieni.
5. Tak przygotowane mleko wlewamy do kawy.
6. Dodajemy kilka kleksów bitej śmietany.
7. Posypujemy cynamonem i posypką czekoladową.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)