Sushi lub pasta ze szpinakiem
2008-01-25 16:28:02Po pierwsze: AFRODYZJAKI. One na prawdę potrafią wprawić człowieka w romantyczny nastrój. Zasada jest prosta: nie zadziałają jeżeli ktoś w to nie wierzy. Do ich grona można zaliczyć: czekoladę, zioła, pomidory, bakłażany, owoce morza, jabłka ,gruszki, orzechy i wiele innych.
Oryginalną potrawą na miłosny wieczór jest sushi. Ta potrawa wielu osobom wydaje się droga i trudna w przygotowaniu. W rzeczywistości jest jednak zupełnie odwrotnie. Przygotowanie sushi nie przekracza 100 zł, czyli tyle ile kolacja w dobrej restauracji.
Składniki, które trzeba zakupić:
- ryba: łosoś, maślana, tuńczyk – surowe
- zielony ogórek
- specjalny ryż do sushi
- ocet ryżowy
- sprasowane wodorosty
- pasta wasali
- marynowany imbir
- sos sojowy
- bambusowa mata
Dowolną rybę kroimy na małe równe kawałki o wymiarach 3 na 5 cm. Wszystkie kawałki suszymy ręcznikiem papierowym i jedne strony smarujemy odrobiną pasty wasabi. Następnie z 1 łyżeczki ryżu formujemy lekko mokrymi i czystymi rękami kluski na kształt rybnych kawałków. Teraz łączymy kawałki ryby z ryżem (stroną z pastą wasabi).
Tak przygotowane sushi MAKI i NIGIRI podajemy na wspólnej deseczce. Sushi jemy maczając w sosie sojowym zmieszanym z pastą wasabi i marynowanym imbirem, który stanowi świetny afrodyzjak na ten wyjątkowy wieczór. Całość podajemy na takim zestawie: Nie każdy może lubić surową rybę, dlatego jako alternatywę można zrobić…
…pastę ze szpinakiem.
Składniki:
- jedno opakowanie makaronu tagiatelle lub spaghetti
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 kostka rosołowa z oliwą z oliwek
- opakowanie sera pleśniowego (najlepiej Lazur)
- parmezan
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- zioła prowansalskie
- sól
Makaron ugotuj w posolonej wodzie, nie zapomnij dodać do wody odrobiny oleju i kostki rosołowej. Dzięki temu makaron nie będzie się kleił i nabierze wyjątkowego smaku.
Następnie odcedź makaron, dodaj odrobinę oliwy, zioła i wymieszaj.
Na rozgrzanej patelni podsmaż szpinak, jak całkowicie się rozmrozi zacznij powoli dodawać pokruszony ser pleśniowy i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Dodaj czosnek (najlepiej posiekany). Do potrawy podawaj miseczkę z tartym parmezanem. Pastę podawaj z białym winem.
Kolacja gotowa, do tego kilka świec, nastrojowa muzyka i będzie dużo lepiej niż w zatłoczonej restauracji.
Natalia Mucha
(natalia.mucha@dlastudenta.pl)