Płonące banany
2009-01-23 13:05:23- 2 dojrzałe banany
- 75g masła
- 60ml (4 łyżki stołowe) brandy
- 2ml (pół łyżeczki do herbaty) winianu potasu rozpuszczonego w 300ml wody
Sos:
- 60ml (4 łyżki stołowe) soku pomarańczowego skórka starta z połowy pomarańczy
- 60ml (4 łyżki stołowe) wody
- 30ml (2 łyżki stołowe) benedyktynki
- 15ml (łyżka stołowa) curacao
- 75g melasy
- 1ml (1/4 łyżeczki do herbaty) utartej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Zamieszać wszystkie składniki sosu i gotować na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Odstawić. Zamieszać winian potasu z wodą. Obrać banany i zanurzyć w roztworze. Przeciąć banany w poprzek, a następnie wzdłuż na cztery części. W dużym rondlu rozpuścić masło i smażyć w nim kawałki bananów kładąc je miejscem przecięcia do dna patelni. Ułożyć banany na nasmarowanym półmisku i jeszcze ciepłe polać sosem pomarańczowym. Podgrzać brandy i wlać do dzbanka. Zapalić brandy, polać nią banany i podawać, gdy jeszcze płoną... Płonące banany to danie, które zasyca i niesamowicie rozgrzewa zarówno zmysły jak i nasze ciała.
Sara Żurakowska
(sara.zurakowska@dlastudenta.pl)