Mus czekoladowy
2008-01-13 22:57:57- 15 dag gorzkiej czekolady
- ź szklanki świeżo zaparzonego espresso
- ½ łyżki masła
- 3 jajka (białka osobno, żółtka osobno)
Sposób przyrządzania:
1. W rondelku rozpuścić czekoladę z kawą ciągle mieszając.
2. Zdjąć z ognia i dodać masło oraz żółtka bardzo energicznie mieszając.
3. Ostudzić masę. W tym czasie należy ubić na sztywno białka.
4. Połączyć delikatnie białka z masą czekoladową i wstawić na 24 godziny do lodówki.
5. Wyjąć pół godziny przed podaniem. Przełożyć do salaterek lub pucharków deserowych. Można udekorować bitą śmietaną lub pralinkami w kształcie serduszek (np. Milka).
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)