Miłosne guacamole z awokado i chilli
2009-01-23 13:07:48- 1 duży dojrzały owoc awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 duży dojrzały pomidor
- 1/2 cebuli
- 1 zielona papryczka chilli
- 2 gałązki świeżej kolendry
- 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, wybieramy miąższ. Łupin nie wyrzucamy. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, pestkujemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę, chilli i kolendrę drobno siekamy. Awokado ucieramy na gładką masę, dodajemy pomidora, cebulę, chilli, kolendrę i sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, mieszamy. Napełniamy farszem łupiny awokado. Przykrywamy je folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Sara Żurakowska
(sara.zurakowska@dlastudenta.pl)