Egzotyczne ciasto z cynamonem
2009-01-23 18:07:44Ciasto:
- 30 dag mąki,
- 15 dag masła,
- 10 dag cukru,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 3 jajka,
- 15 dag cukru,
- 1/2 szklanki śmietany (22%),
- 1/2 szklanki pełnego mleka,
- szczypta soli,
- 4 utarte sucharki,
- 3 łyżki tartej skórki z cytryny,
- 20 dag zmielonych migdałów,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru pudru.
- 1 kg suchego grochu i pergamin.
Sposób przygotowania:
Mąkę na ciasto wysypujemy na stolnicę, poza jedną łyżeczką, którą odkładamy na później. Dodajemy pokrojone masło, cukier, sól i całość porządnie zagniatamy. Jak każde kruche ciasto, także i to musi znaleźć się przynajmniej na godzinę w lodówce. Po godzinie stolnicę posypujemy odłożoną wcześniej łyżeczką mąki i wałkujemy ciasto na grubość około 3-4 cm tak, aby wypełnić nim formę o średnicy 26 cm. Ciasto delikatnie układamy w formie, mocno dociskamy brzegi i nakłuwamy widelcem. Na wierzch kładziemy pergamin i wsypujemy groch, dzięki któremu ciasto dobrze się upiecze. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, na 10 minut. Tymczasem jajka ubijamy z cukrem i tak powstały krem jajeczny ucieramy najpierw ze śmietaną, mlekiem, solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia, po czym ostrożnie mieszamy ze skórką cytrynową, zmielonymi migdałami i drobno pokruszonymi sucharkami. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy upieczony spód z kruchego ciasta, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu, studzimy ciasto, a następnie obsypujemy je lekko cukrem pudrem.
Sara Żurakowska
(sara.zurakowska@dlastudenta.pl)