Walentynkowy torcik makowy z migdałami
2009-02-01 22:46:25- 350g maku (bez cukru ani bakalii)
- 6 jajek
- szklanka cukru kryształu
- 3 łyżki bułki tartej do posypania tortownicy
- 6 łyżek utartych orzechów
- polewa czekoladowa do ciast gotowa
- olejek rumowy lub migdałowy do ciast
- paczka migdałowych płatków do posypania
Wykonanie:
1. Mak sparzamy, gotujemy na wolnym ogniu dopóki nie zmięknie. Gdy przestygnie mielimy dwa razy przez maszynkę.
2. Jajka zbijamy do miski, osobno żółtka, osobno białka.
3. Żółtka ucieramy z cukrem, natomiast z białek ubijamy pianę.
4. Mak łączymy z orzechami i z olejkiem.
5. Delikatnie przekładamy masę makową do żółtek lekko mieszając.
6. Gdy już wymieszamy mak z żółtkami dodajemy po łyżce piany białkowej delikatnie mieszając.
7. Ciasto wlewamy do foremki okrągłej bądź owalnej posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
8. Pieczemy w temperaturze 180C ok. 40- 45 minut.
9. Gdy wystygnie rozgrzewamy polewę czekoladową według instrukcji na opakowaniu i polewamy nią wierzch torciku, następnie wyrównujemy szybko nożem, umoczonym w zimnej wodzie. Na koniec posypujemy torcik płatkami migdałowymi.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)