Walentynkowe frappe czekoladowe
2009-02-01 22:48:26- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- ewentualnie szaszetka kawy cappucino
- 1/3 szklanki mleka
- lody czekoladowe
- czekolada gorzka do posypania napoju
- cukier waniliowy
Wykonanie:
1. Kawę zalewamy wrzątkiem do połowy wysokości szklanki/ filiżanki.
2. Mleko podgrzewamy , gdy jest ciepłe rozpuszczamy w nim połowę cukru waniliowego energicznie mieszając. Gdy się zagotuje wlewamy je do shakera lub słoiczka, zakręcamy i potrząsamy 2-3 minuty, aż się spieni.
3. Tak przygotowane mleko wlewamy do kawy.
4. Dodajemy 2 -3 gałki lodów czekoladowych.
5. Posypujemy startą, gorzką czekoladą.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)