Słodkie przepisy na romantyczny wieczór
2013-02-05 11:26:25Walentynki na dobre zadomowiły się w naszej kulturze. To specyficzny dzień w roku, kiedy poświęcamy czas tej jednej, ukochanej osobie. Choć tradycja ta przez wielu uważana jest za komercyjną, trudno nie zgodzić się, że to wspaniałe i bardzo romantyczne święto.
Święto Zakochanych powinno być przygotowane przez nas w najdrobniejszych szczegółach, bo tylko wtedy mamy szansę naprawdę oczarować partnera. Dekoracje, świece, nastrojowa muzyka. To wszystko sprawi, że wieczór ten z pewnością będzie niezapomniany.
- Nieodzowną częścią walentynkowych chwil powinny być smakołyki, które zadziałają jak afrodyzjak i wprawią nas w jeszcze bardziej romantyczny nastrój. Nie popadajmy jednak w paranoję, nie chodzi o to aby stać pięć godzin nad garnkami - mówi Mirosława Białogłowicz, prezes ZPC PIAST z Głogówka
Mamy dla Was kilka pomysłów, które są szybkie w przygotowaniu i zachwycą podniebienie każdej „drugiej połówki”.
1. Puszysty Mus Czekoladowy podany na kokosowej chmurce
Składniki: 225 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki brandy, 4 łyżki wody, 30 g miękkiego masła, 3 duże jajka, 50 g cukru, 125 ml śmietany kremówki, kilka Ciasteczek Kokosowych ZPC PIAST.
Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z alkoholem oraz wodą. Następnie dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. W innym naczyniu ubijamy jajka na sztywno i pod koniec dodajemy cukier. Do masy czekoladowej dodajemy na przemian jedno żółtko i połowę ubitych białek, nieustannie miksując. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę i dodajemy do masy czekoladowej. Całość trzeba dokładnie wymieszać. Na dnie pucharków kruszymy kokosowe ciasteczka, aż pokryją je warstwą jednego centymetra. Mus czekoladowy kładziemy na wierzch. Całość chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny przed podaniem.
- Jeśli nie jesteśmy królowymi domowych wypieków, możemy stworzyć małe dzieła sztuki, w romantycznym nastroju, z jakichkolwiek ciastek i lukru spożywczego. Będą wyglądały pięknie, a my będziemy cieszyły się zachwytem ukochanej osoby – tłumaczy Mirosława Białogłowicz.
2. Miłosne ciasteczka w lukrze
Składniki: ciasteczka idealne na Walentynki, czyli Kupidynki, lukier plastyczny (w kolorach: białym, różowym i czerwonym), mała foremka w kształcie serca do wycinania (opcjonalnie, możemy to zrobić ręcznie), cukier biały.
Przygotowanie: Z lukru plastycznego (różowy lub biały) formujemy kulkę wielkości małego jajka. Następnie rozwałkowujemy ją tak, by uzyskała grubość mniej więcej 0,5 cm. Jeśli nasze ciasteczko jest większe (Serca), musimy przygotować ilość lukru odpowiadającą wielkości ciastka. Kładziemy rozwałkowany lukier na ciasteczku, dokładnie dociskając do krawędzi, obracamy je i jednolicie pokładamy lukrem całe ciastko. Z czerwonego lukru (po rozwałkowaniu) wycinamy serduszko (ważne by było mniejsze od ciastka) i dociskając, przyklejamy je do tej strony naszej dekoracji, na której są łączenia lukru. Całość powtarzamy z każdym z ciastek. Po przygotowaniu, boczne krawędzie ciastek zwilżamy pędzelkiem zamoczonym w wodzie i obsypujemy cukrem. Gotowe!
3. Serca w miodzie i bakaliach
Składniki: ciasteczka Serca Rodzinne, miód, bakalie różnego rodzaju (orzechy, rodzynki, Żórawina, płatki migdałowe, wiórki kokosowe), czekolada.
Przygotowanie: Bakalie drobimy w moździerzu na kawałki o wielkości 2 mm, czekoladę ścieramy na tarce. Ciasteczka obtaczamy w miodzie, a następnie obsypujemy bakaliami i wiórkami czekolady. Całość chłodzimy w lodówce 2-3 godziny.
- Deser niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, ale nadrabiający smakiem. Orzechy i czekolada, to niewątpliwe afrodyzjaki, które zagwarantują nam wspaniale romantyczny wieczór – zachwala Mirosława Białogłowicz.
ip